top of page
Muzikale leiding: Leden
E7AFCAA1-6EF8-4578-8D03-D6CC5583A36F_1_2

Dirigent Kinder- en Jeugdkoor

Amber Zwanenberg

Als kind is mijn muzikale carrière op vijf-jarige leeftijd bij de Fermaatjes begonnen. Hier ben ik altijd blijven zingen en zo begon ook de interesse voor het muziekonderwijs. Na de middelbare school ben ik afgestudeerd als Docent Muziek op het conservatorium in Tilburg. Het geven van muziekles aan alle doelgroepen en het dirigeren van koren bleek al snel mijn passie. Vier jaar heb ik samen met Marion gewerkt bij de Fermaatjes, als dirigent van de onderste klassen en als vaste invaller. Sinds september 2016 sta ik er samen met Anne-Marijn voor. Een super leuke samenwerking tussen het muzikaal team en de kinderen. De variatie tussen verschillende leeftijdsgroepen en muzikale ontwikkeling spreekt me ontzettend aan. Het unieke element van de Fermaatjes is toch wel de Ward-Methode in combinatie met koorzang. Al op jonge leeftijd leren de kinderen ontzettend veel op gebied van algemene muzikale vorming en koppelen dit aan zingen in de praktijk. De kinderen hebben een oneindige hoeveelheid energie waarmee veel mogelijk is. Het is ongelooflijk leuk om met zo'n gevarieerde groep te mogen werken en ze blijven me steeds weer verbazen. Momenteel sta ik voor klas 3-4 (het kinderkoor) en klas 5 (het Jeugdkoor). Twee koren met kinderen in verschillende fases van hun ontwikkeling. Dit levert een hoop fijne (muzikale) momenten op. We hebben al veel leuke projecten meegemaakt en ik hoop dat er nog veel meer mogen komen! 

concert theater2.jpg

Achtergrond

De naam Fermaatjes komt van de muziekterm "fermate". Deze wordt aangeduid met een boogje (of dakje) met een punt erin, en staat voor een verlenging van de noot of rust waar hij boven staat. Je vindt dit teken terug in ons logo.

De Fermaatjes streven ernaar om op een redelijk tot hoog niveau te zingen. Onze filosofie is dat plezier in zingen en kwalitatieve groei elkaar versterken. Er wordt binnen de structuur van de muzikale en vocale scholing steeds toegewerkt naar een volgend optreden. Daarbij wordt aandacht besteed aan de oefening van de zangstem en de bijbehorende technieken.

Het Kinder- en Jeugdkoor de Fermaatjes heeft verschillende opleidingsklassen. Daarin leren we de kinderen op een speelse manier noten te lezen en deze ook meteen in de praktijk te zingen. Het resultaat is dat de kinderen goed leren luisteren naar elkaar én naar de muziek en daarin een zelfstandigheid ontwikkelen.


Die zelfstandigheid en het leren horen van muzikale patronen is niet alleen goed voor de muzikale, maar ook voor hun cognitieve en sociale ontwikkeling. Na de opleidingsklassen gaan de kinderen naar het kinder- en het jeugdkoor. De kinderen kunnen nu zelf noten lezen en interpreteren. 

De Fermaatjes treden regelmatig op bij allerlei verschillende gelegenheden. Daardoor ontstaat een zeer uitgebreid repertoire van musical- en popliedjes tot klassieke muziek. De allerkleinsten zingen natuurlijk kinderliedjes, tijdens optredens voorzien van een complete choreografie!


We doen veel optredens samen met andere koren, een muziekschool of een drumfanfare. Zo hebben we tijdens Charity4Children opgetreden met Drumfanfare Amantius, met Kerstmis met het Rosmalens Mannenkoor en hebben  we met het F-Bach orkest meegezongen met de Matthäus Passion! Andere gave projecten waren bijvoorbeeld de kinderopera Pythonia Pagode met het Brabant Koor, de Carmina Burana met het Jeroen Boschkoor en optredens op verschillende korenfestivals. 

Muzikale leiding: Over
bottom of page